fredag 2 november 2012

VÄRLDENS GODASTE FRUKOST: NÖTGRÖT!

Ni som följer mig på Instagram såg min något hysteriska uppdatering i går. Jag har nämligen, efter många försök, skapat receptet till världens godast frukost! Jag tror inte att det går att toppa det här. Faktiskt. Jag snackar om nötgröt. Ja, ni hör ju. En glutenfri, mejerifri, lågkolhydrat GRÖT som faktiskt är hundra gånger godare än originalet. Jag ljuger inte ens lite! Gör dig själv en tjänst och prova detta! Efter första tuggan hamnade den på första plats på min frukostlista. Perfekt nu när det blir kallare.

Ska man kategorisera så passar väl detta bäst in i en Paleo-kost. Men! Ta bort bananen och det är helt klart LCHF (om du inte är en sådan som inte äter nötter) och ännu bättre - den är bra för alla! Det här är en perfekt kombination av supernäring, bra fetter, kolhydrater och protein. Nästan för bra för att vara sant.

Bananen i receptet går att ersätta med bär om man vill eller skippa frukten helt, det funkar också. För er som äter frukt - ni kan använda vilken frukt som helst istället för banan. Vilka nötter du använder är helt upp till dig. Krydda med smaker du gillar. Detta är ett sådant där recept man kan leka med. Varsågoda!

Tillägg: Lagade detta till mig själv (igen) och min kille i morse och HAN ÄLSKADE DET! Inte för att han är världens mest kräsna människa men han har väldigt höga krav och uppskattar inte alltid mina hälsosamma alternativ. Men nötgröten fick MVG. Yes!
Varje lördag vaknar jag av att min kille viskar "kan du laga nötgröt i dag?". Så där har vi vår lördagstradition Receptet gäller för två portioner gröt.

1 1/2 dl nötter (jag använde valnötter och hasselnöt, mandel är också supergott!)
1 msk linfrön (kan skippas)
1 dl kokosmjölk
1 msk vatten
3 ägg
1 banan (eller byt ut detta mot valfri frukt/bär)
kryddor
kanel
kardemumma
vanilj
garnering
pumpakärnor
bär

Gör så här: Häll nötterna i en mixer (eller mortel) tillsammans med kryddor efter smak. Mixa nötterna tills de är små, små bitar. Knäck äggen i en skål och häll på kokosmjölken samt vatten. Vispa jämnt. Mosa bananen noga och vispa ner i äggsmeten. Bananen kan bytas ut mot bär eller annan frukt om du hellre vill! Häll på nötterna och rör om. Koka i en kastrull medan du rör om, tills du har fått rätt konsistens. Om du vill, garnera med bär eller pumpakärnor. Eat up!

16 kommentarer:

  1. Wiie- vad roligt det ska bli att testa det här i helgen!! Tack och trevlig helg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad kul! Berätta gärna vad du tyckte! Kram

      Radera
  2. Detta måste jag med testa :)!!!

    SvaraRadera
  3. Helt magiskt gott är det. Det känns som om jag äter nyttig mandelmassa varje morgon nu :) Rivet äpple i är tokgott.

    SvaraRadera
  4. Hur god som helst! Jag gjorde min med hallon och kokos i istället för banan, verkligen jättegott. Jag har saknat gröt så det kändes skönt med en bra variant som fungerar även om man äter lowcarb. Ska pröva med rivet äpple och massa kanel någon dag också :)

    SvaraRadera
  5. Hej! Är så glad att jag har hittat din blogg, den är så inspirerande och har precis allt det jag gillar!:) Jag testade nötgröten och den var riktigt god!!! har saknat gröt jätte mycket sedan jag började dra ner på kollisarna så tack så mycket för att du delade med dig:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad kul - TACK! Och kul att du gillade gröten :)

      Radera
  6. Åh, detta ska jag testa! Låter supergott! Och vi har likadana skålar från Rörstrand som ni, så jag kände ännu mer att detta var riktat till MIG ;)

    SvaraRadera
  7. Prövade nyss med paranötter, mandlar och blåbär. Klockrent! Tack för att du delade med dig av receptet!

    SvaraRadera
  8. Oj så gott detta låter !! Brukar göra "kokosgröt" på ägg, banan och kokosmjöl men detta låter snäppet godare !!
    :)

    SvaraRadera
  9. Mums så god gröt !! Grovhackar nötterna så det blir sådär härligt tuggmotståndigt .. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm... Älskar att det blir så där bitigt och knaprigt!

      Radera
  10. Äter du gröten utan mjölk då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yep! Fast det drack aldrig mjölk till gröt innan heller...

      Radera
  11. En gröt på över 500 kalorier känns lite maxat till frukost, men det är nog bara jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan nog kännas mycket för en del men det beror ju lite på hur man äter i helhet. Jag försöker äta tre lika stora (energimässigt) mål om dagen och då är 500 kcal per måltid perfekt. Fördelen med nötgröten är att man håller sig mätt läääänge :)

      Radera