fredag 13 juni 2014

Foodie Friday: Ugnsrostad blomkål med citron och hasselnöt

Den här rätten sammanfattar ungefär allt jag gillar när det kommer till mat. En grönsak tillagad på ett gott sätt, lite kryddigt, lite knaprigt, en skvätt citronsaft (bästa!) och som passar till kött, fisk, grönt eller vad som. Funkar fint kallt eller varmt. Dessutom tillagar det sig själv i ugnen. Hörrni, passa på att prova detta nu när det finns så mycket fin, färsk, svensk blomkål i matbutikerna!
IMG_5555
Ugnsrostad blomkål med citron och hasselnöt
en plåt

2 eller 3 blomkålshuvuden (beroende på hur stora de är)
1 röd chili
salt
en halv citron
1/2 dl olivolja
efter ugnen
en näve hasselnötter (eller andra nötter, mandlar är också supergott!)
färsk timjan

Gör så här: Rensa blomkålen och sprid ut buketterna på en ugnsplåt. Hacka chili. Blanda chilin med olivolja, en nypa salt och saften från en halv citron. Pensla blomkålsbuketterna med oljan. Baka i ugn på 200 grader i 20-25 minuter, kolla gärna till och rör om efter 10 minuter. Hacka under tiden nötterna i halvsmå bitar. När plåten är ute ur ugnen, strö över nötterna medan plåten är varm så att de rostas lite grann. Rör om. Klipp över färsk timjan. Klart! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar