måndag 12 augusti 2013

Hösten 2013 - here we come!

Det finns något extremt tillfredsställande med en ny säsong, visst? Och just när hösten är inom sikte är det som allra bäst, tycker jag. Känslan av nystart är underbar och peppande, när det dessutom är augusti vet man också att man har många härliga höstmånader framför sig (min favoritårstid) och inte de allra värsta som ju ändå väntar efter nyårsafton.

I dag påbörjade jag mitt nya träningsschema och gick genom höstens plan med min PT. Det är som sagt inga konstigheter egentligen men några små tweaks har vi lyckats få till. Jag kommer från och med nu träna fyra dagar i veckan (vi lägger alltså till ett extra pass) och upplägget ser ut som följer...

Måndag: PT-timme. Genomgång av veckan, teknikträning och helkroppsövningar.
Tisdag: Konditionsdag. Intervaller och pulshöjande cirklar (AMRAP och liknande), cirka 30-40 minuter.
Onsdag: Vilodag.
Torsdag: Styrkepass, underkropp. Cirka 50 minuter + 20-30 minuter uppvärmning/nedvarvning/rörlighet.
Fredag: Styrkepass, överkropp. Cirka 50 minuter + 20-30 minuter uppvärmning/nedvarvning/rörlighet.

Helgerna är fun times utan träning, vilket passar mig perfekt.

Dessutom vill super-PT:n att jag ska börja varje morgon med superlugn jogg (15 minuter) och rörlighetsträning för återhämtningens skull. Och jag har fått stränga order om att vara i säng senast vid midnatt. Igen, för återhämtningens skull. Ska man lyda eller vara lat? Vi får väl se hur det går med de ambitionerna....!
Endorfinfest i omklädningsrummet, dance party till Beyoncés Crazy in love haha! Gick genom höstens träning i dag med bästa PT:n ever. Nu KÖR vi! Mer om detta i kväll i bloggendaniellesblogg.se
Endorfinrus efter dagens timme, mina ben skakade efter närmre 60 utfallssteg med 24 kilo vikt...

Jag känner att den här förändringen kommer i precis rätt tid! Det är viktigt att switch it up, inte bara för resultaten utan också för viljan. Samma, samma kan bli lite trist i längden. Dessutom känner jag mig fräsch i kroppen, pigg och stark. Tre pass i veckan har blivit lätt och rutin så ett fjärde känns helt rätt!

Jag är helt övertygad om att man måste öka i rätt takt för att inte komma till en punkt då man bara vill skjuta sig själv... Är du rookie skulle jag rekommendera att du börjar med två pass i veckan. När du har gjort dina två pass VARJE vecka (undantag sjukdom) i säg mellan 10 och 20 veckor, då kan du vara redo att lägga till ett tredje. Själv tränade jag enbart två pass i veckan i sex månader och sedan tre pass i veckan de kommande TVÅ åren. Först nu är det dags för fyra. Vet ni vad jag menar? We are in it for the long run, ni vet!

4 kommentarer:

 1. Dina sista ord satte sig som ett smäck (och hård smocka) in my mind! Kör 5-7 pass varje vecka och det har funkat bra trots att jag bara tränat fyra år. Just nu känner jag mig dock så himla slut. Omotiverad. Less. Opeppad. Gymet lockar inte - även om jag på ren rutin tar mig dit. Ska nog trappa ned lite ett tag. Som sagt, livet är även imorgon och dagen efter det. Det gäller att orka även då! Långsiktighet it is! Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt, trappa ner ett tag och se hur det känns. Ibland blir man ju övertaggad och då är det viktigt att faktiskt stanna hemma också... Jag tänker mycket mer kvalitet än kvantitet. Jag vet att jag har tid att träna ännu mer än vad jag gör ( flexibelt jobb, inga barn) MEN då kommer ju mina pass inte alls hålla lika hög kvalitet vilket är extremt viktigt för mig. Kram

   Radera
 2. Jag älskar din sunda gym-inställning! Jag är så trött på alla som måste till gymmet, gärna minst 2 timmar, VARJE dag, alla dagar i veckan, for what?? Bryta ner kroppen istället för att bygga upp den? Och för att inte tala om att man tröttnar. Nej, tacka vetja hållbart gymmande så man faktiskt går dit för att man vill och inte för att man måste!

  SvaraRadera
  Svar
  1. True sista ;) Min tränare som jag har sedan ett år tillbaka har verkligen fått mig att fatta hur viktigt det är med vila och att istället prestera när man väl tränar. Och jag har aldrig fått så bra resultat som med honom! Sedan måste man komma ihåg att det är lätt att bli störd när man rör sig i den här världen med alla som tränar 10 pass i veckan, jag brukar alltid säga att jag tränar lite medan de jag känner som inte tränar/tränar sporadiskt tycker det är helt sjukt att man orkar träna tre gånger i veckan :)

   Radera