måndag 23 juni 2014

Jämförelsesjukan - hur botar du den?

Ständigt aktuell snackis, hur mycket jämför du dig med andra? Alldeles för mycket svarar nog de flesta av oss, om vi ska vara ärliga. Även fast vi alla vet att andras framgångar inte påverkar våra egna är det extremt lätt att att falla dit.

Är det fel på oss som upplever de här känslorna? Egentligen är det är helt naturligt, tänker jag. Redan på förskolan märker vi att kompisen med längst ögonfransar och finast kläder får mest positiv uppmärksamhet. Fotbollslaget du spelar i strävar ständigt efter att vinna. Ni jämför betyg i skolan och du undrar varför du inte är lika smart som alla andra trots lika många timmar med näsan i böckerna? Vi lär oss att det viktigaste är att vinna. Många av oss tillbringar stora delar av vår barndom med att sträva efter att leva upp till andras förväntningar - varför skulle det beteendet plötsligt självdö när vi passerar 20?

Att vara sitt bästa jag, utvecklas och prestera kan ju såklart också föda positiva känslor och få oss att må riktigt bra. Men det är en tunn lina att balansera på och jag tror vi alla ramlar av den ibland. Här är mina tre bästa tips för att bota jämförelsesjukan...

Detoxa! Börjar du störa dig på en persons blogg eller på Instagram - avfölj direkt! Det behöver inte vara för evigt men att fortsätta följa någon som gör börjar göra dig irriterad är ingen bra idé och oftast blir de negativa känslorna kring den personen bara fler med tiden. Oavsett om du känner personen eller inte, det gynnar ingen att hänga kvar vid något som gör att du ständigt ifrågasätter dig själv. Det finns en blogg som jag har följt av och på i sju år nu... Vår relation går lite upp och ner kan man säga ;)

Var inte naiv! Det här tror jag är mycket lättare om du själv har en blogg eller är aktiv på sociala medier, för då vet du vilken liten del av ditt liv som du själv visar upp, visst? Att tro att du vet allt om en persons liv genom att läsa om dem på nätet är ganska naivt. Det finns ingenting att jämföra med, även om du skulle vilja. Du kan aldrig veta lika mycket om någon annans omständigheter som du vet om dina egna. Ofta försöker vi bara komma fram till om vi är bättre eller sämre än en utvald individ. Så enkelt är ju inte livet :)

Fokus! Jag tror inte på talang, jag tror på hårt arbete kryddat med lite tur. Ibland fokuserar vi så så mycket på vad andra är bra på, att vi glömmer bort vad vi själva vill vara bra på. Det är så lätt att tänka "åh, tänk om man var så bra på att laga mat" eller "så orättvist att jag inte är bra på att fotografera" fast man själv inte har någon som helst lust att experimentera med smakkombinationer eller lära sig hur en systemkamera fungerar. Om någon är bra på något, så är de troligen det för att de har lagt ner sin tid och sitt engagemang på att bli bra på just det. Fokusera mer på vad du vill lära dig än på vad andra redan kan.

Nu vill jag höra, drabbas ni ofta av jämförelsesjukan? Vad gör ni för att bota den?
Och varför är det så frestande att jämföra sig med andra?

6 kommentarer:

  1. Intressant och bra inlägg. Jag har den där sjukan, ibland är symptomen starkare än vid andra tillfällen. =) Det är verkligen trist när man råkar ut för det och man behöver ta sig ut det så snabbt som möjligt. Rensa, inte vara naiv och fokusera är en bra början. Men det handlar inte bara om de sociala medierna utan i hela livet. Bra inläägg.Kram kram från Sabine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det luriga är att den dyker upp från ingenstans, men avspeglar nog oftast ens dagsform på något sätt :)

      Radera
  2. Till min stora glädje så drabbas jag allt mer sällan av jämförelsesjukan. Tror mycket ligger i att jag lyckats bygga upp ett större självförtroende och har därmed inte samma behov av att jämför mig. Men visst kommer det ibland smygande och när man minst anar det så står man i det där träsket igen. Väldans bra tips från en väldans vettig tjej i alla fall :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag håller med! Självkänslan är svårare att hålla i schack för en väldigt prestationsinriktad människa (host host) som kan känna sig nog så värdelös när allt inte klaffar som hon vill :)

      Radera
  3. Jäkligt bra och smart inlägg min vän. Hatar den där sjukan.

    SvaraRadera