måndag 23 september 2013

En liten ögonöppnare

Många av er har säkert sett den här filmen cirkulera i helgen men jag vill gärna posta den ändå. Den säger nämligen allt som behöver sägas när det gäller ekologisk mat, enkelt och konkret. Många tror att ekologisk mat bara handlar om miljön. Andra köper det för att vara mer hälsosamma. Vissa tänker på djurhållningen och andra bryr sig om rättvis produktion och tycker att de som sliter i andra länder med att odla och producera vår mat inte ska behöva få cancer och dö bara för att vi helst vill att maten ska kosta lite mindre.

Det bästa är att man behöver inte bestämma sig för vilken fråga som är viktigast, att handla ekologisk mat gynnar ALLA ovanstående punkter. Du gör dig själv en tjänst men även jorden, djuren och andra människor. Är det verkligen rimligt att så många varelser och människor ska behöva lida för att vi tycker om billig mat? För att vi tycker att två kronor extra för en ekologisk gräddfil är vansinne? Man kan börja smått och satsa på det som Naturskyddsföreningen kallar de fem viktigaste kategorierna att byta till eko. Kaffe, banan, mejeri, kött, potatis och vindruvor. De är värst. Börja där.

Byt till eko – Naturskyddsföreningen from Naturskyddsföreningen on Vimeo.

3 kommentarer:

 1. Så sant! Utöver ekologiska produkter, har jag blivit lite besatt av det här med hormonstörande ämnen, framför allt alla giftiga ämnen i plast etc. Laddar för att skriva ett blogginlägg om det;) Förhoppningsvis idag eller imorgon. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, det finns mycket att läsa på om :) Slängde ut alla mina gamla matlådor för ett tag sedan och ersatte med BPA-fria diton. Ska jag förvara saker hemma i kylen försöker jag bara använda tallrikar och skålar av porslin. Ska blir intressant att läsa ditt inlägg!

   Radera
  2. Det är smart av dig:) Nu har jag skrivit ett första inlägg om detta, men återkommer gärna till ämnet framöver:) Kram

   Radera