torsdag 12 september 2013

Fitspo - härligt eller hjärndött?

Mitt i natten här ja, hej hej! Hade faktiskt tänkt gå och lägga mig (lovar!) men råkade snubbla över ett blogginlägg (läs det HÄR!) som jag tyckte var rätt intressant. Så, vi kan väl prata lite om det?

*nu kan ni klicka på länken där uppe, gå till punkt fem om ni inte orkar läsa hela och sedan komma tillbaka*

Inlägget jag länkar till handlar om fitspo-bilder och vad de förmedlar, snubben som har skrivit inlägget är Pilates-instruktör om jag har fattat det rätt. Han har en del poänger på flera ställen i inlägget tycker jag (rekommenderar hela!) men mest intressant tyckte jag att punkt fem var.
Skärmavbild 2013-09-12 kl. 00.51.13
Skärmdump från reembody.me 

Strong is the new skinny. Jag minns när jag först hörde det här uttrycket, för runt två år sedan. Fitnessguru tryckte upp linnen med budskapet. Jag minns att jag tyckte det var grymt! Jag tror till och med att jag köpte det där linnet (OMG!). Jag var i slutet på min viktnedgång, hade verkligen funnit kärleken till träningen och var otroligt trött på att folk trodde jag tränade bara för att bli smal. Att det var mitt enda fokus. Att många, på fullt allvar, frågade om jag inte skulle "trappa ner på träningen" nu när jag inte var överviktig längre.

I grova drag kan jag fortfarande gilla uttrycket i sig. Många tjejer har i år bantat sönder sig själva, tänker ständigt på hur mycket eller lite de äter, försöker desperat hålla en låg vikt, blir ledsna om de går upp två kilo. Jag har sett många av dessa tjejer sedan börja styrketräna. Börja äta mer. Skaffa lite självförtroende. Känna att de äger sin kropp, att det inte handlar om att skippa middagen för att man åt för mycket godis i går. För ni som tränar hårt vet att det är omöjligt att slarva/svälta/trycka i sig skit om man ska lyckas prestera på gymmet. När kroppen jobbar hårt behöver den bra näring i större mängder. Det går inte annars. Därför tror jag att just träning och strävan efter en stark kropp kan skänka många sundare matvanor (åt båda håll) och bättre självkänsla. En kropp som inte bara ser bra ut i deras egna ögon utan som också fungerar.

Men författaren till blogginlägget jag hänvisar till påpekar en sak som faktiskt är relevant. Alla de kroppar vi ser intill slagorden strong is the new skinny är... Smala. De har låg fettprocent. Många av dem är definitivt starka. Många av dem är säkert inte det. Låg fettprocent säger nämligen ingenting om hur stark du är. Du kan vara stark med låg fettprocent, du kan vara svag med låg fettprocent. Och tvärtom. Din fettprocent, i grova drag, säger nada om hur hårt du tränar, hur bra din teknik är, hur tungt du lyfter, om du har bra rörlighet, om du är smidig, om du är vig, om du är hälsosam, om du mår bra. Så vad är idealet? Att vara stark eller att vara stark OCH smal? Svaret på den frågan blir rätt tydlig lite längre ner i blogginlägget...
Skärmavbild 2013-09-12 kl. 00.56.44
Skärmdump från reembody.me

Jag säger absolut inte att det behöver vara ohälsosamt att sträva efter en lägre fettprocent. Jag gör det själv nu i höst. Självklart av ytliga skäl men också för att jag nu är i ett läge då jag är lite för tung för att kunna prestera ordentligt när det gäller vissa kroppsviktsövningar inom Crossfit som jag skulle vilja lära mig. Däremot är jag inte beredd på att offra min träning eller glädje genom att köra någon galen svältdiet. Det kommer gå jäkligt långsamt - om ens alls - och det är fine. Styrka är viktigare än superlåg fettprocent för mig.

I april skrev jag ett inlägg om debatten hälsohets som cirkulerade runt på nätet (läs det inlägget HÄR!) och jag står fortfarande bakom det jag skrev då. Jag gör skillnad på fitspo och den hälsotrend man pratade om då. För jag tycker att det är sjukt inspirerande att följa riktiga tjejer på gymmet. Se deras svett, följa deras framgångar, få se en video när de klarar sin första pull-up, inspireras av vad de äter till middag. Instagram (där många av fitspo-bilderna cirkulerar bland annat) är för mig ett sätt att följa människor vars bilder jag inspireras av men där jag också får något mer. Lite känslor, någon åsikt, en reflektion, schyssta tips. Något mer än en perfekt rumpa i stringtrosor utan tillhörande ansikte. För vi är inte objekt, vi är människor. Själv följer jag inga rena fitspo-konton (där hela innehållet är sådana här bilder) men ibland halkar jag ju in på dem. Jag skulle inte säga att de ger mig ångest, de ger mig snarare... Ingenting. Jag bläddrar bara förbi tusentals solbrända magrutor och känner mest jaha?

Så, vad säger ni. Fitspo - härligt eller hjärndött?

6 kommentarer:

 1. Har själv reflekterat över ämnet, just när jag har varit inne på Instagram, så det är kul att du tar upp det till diskussion. Jag håller med dig, de fitspo-bilderna med tjejer som passar in i vilken Nikereklam som helst, ger mig inte så mycket. Framförallt för att jag tycker det är väldigt opersonligt, samt att vissa är så vältränade och smala så att det är en sån stor skillnad mot mig själv (det kan göra det svårt att relatera till bilderna). Jag tror att de två faktorerna bidrar till att jag inte riktigt "tar till mig" bilderna.

  Jag blir mycket mer peppad och inspirerad av tjejer som du, och vissa andra på t.ex. Instagram, som man "lär känna" och får vardagliga små tips, tankar och idéer av. Speciellt där man visar att man inte måste ha varit jättesmal och vältränad hela livet för att kunna vara det framöver i livet, utan att man kan göra en förändring om man bara struntar i ursäkterna och verkligen anstränger sig. Det tycker jag är häftigt!

  SvaraRadera
 2. Åh du är så klok och bra och åh! Håller med dig helt och hållet och jag blir enbart trött på "fitspo", kvarg, proteinpulver och "thinspiration" överallt. Gillar dock dina bilder extremt mycket - de fokuserar på att vara stark, glad och hälsosam. Min stora inspiration & favorit!

  SvaraRadera
 3. Jag säger att.. Jag nog blev lite kär i dig nu! ;) /ylva

  SvaraRadera
 4. 'Fitspobilder' tilltalar inte mig alls. För att bli inspirerad/peppad måste jag kunna relatera innehållet till mina egna mål och min situation. Att läsa bloggar - till exempel din - ger mig mer än att titta på sådana bilder.

  SvaraRadera
 5. Hej, snälla kan du inte skriva utvärderingen av carb

  SvaraRadera
 6. Fan vad bra skrivet! Huvet på spiken! Precis sådär som jag själv känner, fast du formulerar det mkt bättre :) Är inte pinnsmal, men träningen ger mig så mycket och att gå på nån svältdiet är inte på tal eftersom jag då inte skulle orka träna. Att vara stark är som du säger viktigare :)

  Kommer säkert skriva ett inlägg om det här själv, så tack för inspirationen!

  SvaraRadera