tisdag 11 mars 2014

Så fixar du: Krämigast nötmjölk!

Sedan i början av december då jag började bojkotta färdig mandelmjölk har jag mixat egen. Och jippi, det är så mycket godare! Mina första stapplande steg i nötmjölksmixandet var 2009 och då fick jag aldrig till det. Det blev grynigt, vattnigt... Rent ut sagt vidrigt! Men hemligheten till en krämig och god nötmjölk är rätt enkel: Mindre vatten, mer mixande!

Det här behöver du
2 dl nötter (senast använde jag cashew och mandel, men välj vilka nötter du vill!)
8 dl vatten
en nypa vaniljpulver
nötmjölkspåse eller saftduk
IMG_4515
Börja med att blötlägga nötterna i en stor skål med vatten. Ställ in i kylen, över natten eller medan du är på jobbet eller i skolan. När nötterna har badat färdigt (minst sex, åtta timmar skulle jag säga) häll bort vattnet och skölj dem noga. Här är ett durkslag ditt bästa redskap!IMG_4358
Lägg nötterna i mixern och häll på halva mängden vatten, 4 dl. Kör igång mixern och mixa i minst en minut, gärna två. Häll på resten av vattnet och mixa ännu en minut.
IMG_4523
Nu är det dags att sila mjölken för att få en klar vätska. Du kan använda en saftduk eller en nötmjölkspåse i ekobomull. Googla så hittar du flera köpställen!
IMG_4524 IMG_4384 Häll upp mjölken, här lite skummig, i en glasflaska. Min erfarenhet är att den håller sig fräsch runt fyra dagar i kylskåp men använd näsan för att veta om den är för gammal eller inte! En superbra bas i smoothies!

5 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Du är så otroligt inspirerande och du är en av faktorerna till att jag börjat träna. Jag behöver inte gå ner i vikt utan vill bara känna mig starkare och bry mig mer om min kropp. Blir även så inspirerad av dina recept. Fantastiskt goda.
  Jag har alltid varit intresserad av att skriva och har tittat runt lite. Sen tänkte jag på dig, du frilansar ju. Det låter helt perfekt för mig eftersom man bestämmer när på dygnet man vill skriva. Men nu, hur ska jag göra? Vart börjar man? Kan jag ta betalt fast jag bara är 17 eller måste man vara 18 och ha företag? När och hur började du? När man gjort sin artikel måste man göra layout och sånt också? Eller gör de på tidningen det? Jag läser media på gymnasiet.
  Förlåt om jag bombat dig med frågor nu men skulle vara så tacksam för svar.
  Ha trevlig fortsättning i det härliga vårvädret så ska jag nog göra mig lite smoothie :)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad glad jag blir! Tack för dina fina ord!

   Jag har jobbat med journalistik i åtta år, började när jag var 18 på en lokaltidning. Sedan har jag jobbat på flera olika tidningar, utbildat mig under tiden och frilansat nu i 3 1/2 år. Som journalist och reporter skriver du oftast bara, de flesta tidningar har redigerare som gör layout. Om det finns en lokaltidning där du bor kanske du kan kolla med dem om du kan praktisera där? Eller om de behöver frilansmaterial. Fundera lite kring vad du skulle kunna skriva om som de skulle vara intresserade av att publicera.

   Självklart ska du ta betalt! Praktik kan ju vara obetald (finns lite olika regler kring det) men jobbar du åt någon ska du alltid få betalt. Hur det fungerar med f-skatt när man är under 18 år är det bättre att du kollar med Skatteverket om, du kan bara ringa dem och fråga. Att börja på en lokaltidning är verkligen toppen, du kommer lära dig massor där. Kanske har de en ungdomsredaktion som behöver skribenter?

   Lycka till :)

   Radera
 2. Eller hur supergott. Jag har aldrig provat den färdiga varianten, men jag föll för min egna snabbt. Dessutom känns det bättre och mer naturligt att dricka den man gör själv. Jag brukar mixa ner några dadlar eller aprikoser också för att få lite sötma. Jätte gott tycker jag!

  SvaraRadera
 3. såg sååå gott ut!
  Har testat göra mandelmjölk en gång fast hade ingen saftduk eller nötmjölkspåse, men det gick bra ändå fast det tog sån tid :P och blev sååå gott! =) har du räknat på om dte blir billigare än att köpa färdig?

  SvaraRadera