lördag 30 maj 2009

TONIGHTSDINNER

Vilket jäkla antiklimax att Ellenor Pierre vann Robinson. Jag hejade ju på Anna! Jaja, så kan det gå. Kvällens middag blev i alla fall fantastisk! Som ni ser ovan bestod huvudrätten av ugnstekt kycklingfilé (kryddad med juice från en halv apelsin, salt och peppar) toppad med färskost och timjankvistar, smörstekta färskpotatisar, hemmagjord bearnaisesås och en liten sallad på rucola, pärltomater, groddar och pinjenötter med tillhörande vinegrette (vitlöksolivolja, äkta balsamico och timjan). Den godaste lördagsmiddagen på länge!
Avslutande blev det A's hemmagjorda mintchokladmousse toppad med knäckiga mandlar med apelsinsmak. Så. Himla. Fantastiskt.

7 kommentarer:

  1. Jag hejade också på Anna i Robinson. Jag tyckte det kändes som hon var den som ville vinna mest.

    Hur gick det förresten med bearnaisen? Var det knepigt att göra den?

    SvaraRadera
  2. Oh, snälla,jag går ner på mina knän: kan du inte lägga ut recept!

    SvaraRadera
  3. Jag höll på Jarmo.

    Varför åt ni fredagsmiddag på en lördag? ;)

    SvaraRadera
  4. Marcus: Det blev A som gjorde den, lite krångligt var det väl eftersom den skulle göras i vattenbad och grejer, men nej inte lika jobbig som vi hört.

    Anonym: Ska se om jag hinner skriva ner det senare, postar det nog här i kommentarerna i så fall.

    Anonym: Ja, det kan man verkligen undra. Jag har uppenbarligen inte så bra koll på dagarna...eh

    SvaraRadera
  5. Okej, här kommer recepten för er som vill ha. Gäller för 4 personer:

    Färskostkyckling med smörstekt färskpotatis
    4 kycklingfiléer
    20 färskpotatisar, skalade
    Färskost
    1/2 apelsin
    Timjan (färsk)

    Krydda kycklingfiléerna med salt, peppar och juice från en halv apelsin. Gnugga in i filéerna. Förstek i stekpanna, någon minut på varje sida. Lägg i oljad ugnsform och stek i ugn (225 grader) cirka 20 minuter. Koka färskpotatisarna i cirka fem minuter, de ska vara rätt hårda. Häll av vattnet och stek potatisarna i smör, på låg värme tills de fått fin färg. När kycklingen är klar brer du färskost på en sida och lägger på timjankvistar.


    Bearnaisesås
    150 g smör
    1 finhackad schalottenlök
    1 krm vitpeppar
    1 msk vitvinsvinäger
    4 msk vatten
    2 äggulor
    2 msk finhackad färsk fransk dragon
    2 msk finhackad bladpersilja

    Smält smöret. Häll vinäger, finhackad schalottenlök, 2 msk vatten och vitpeppar i en kastrull. Låt det koka upp. När vätskan nästan är borta tillsätt då 2 msk vatten till. Sätt kastrullen i vattenbad. Tillsätt äggulorna, en i taget och vispa försiktigt medan såsen tjocknar. Tillsätt sedan det smälta smöret, lite i taget. Vispa ner dragon och persilja. Klart!


    Rucolasallad med sting
    8 pärltomater
    1 handfull groddar
    80 g rucola
    1 handfull pinjenötter
    Vitlöksolivolja, balsamico och timjan lika delar.

    Grunda med en nypa rucola på varje tallrik. Strö på groddar, man kan också använda ärtskott (det är tillochmed godare). Dela varje pärltomat i fyra delar och placera ut dem på salladen. Strö över rostade pinjenötter (rostas i en torr stekpanna tills de fått lite färg, men funkar bra naturella också). Blanda oljan, balsamicon och timjanbladen väl. Ringla vinegretten över salladen.

    SvaraRadera
  6. Och här kommer receptet på efterrätten! Också 4 portioner.

    Mintchokladmousse med apelsincrisp
    2 dl vispgrädde
    2 st äggulor
    100 g mörk choklad med mintsmak (får dock inte vara högre kakaohalt än 70 procent)

    Smält chokladen i en skål i vattenbad. Vispa grädden, den får inte vispas för hårt. Rör ner en äggula i taget i den smälta chokladen. Vänd snabbt ner chokladen i den vispade grädden. Låt moussen stelna i kylen minst en timme.

    Apelsincrisp
    1 dl mandel
    1,5 dl socker
    1 msk strimlat apelsinskal

    Finstrimla apelsinskal. Smörj en bit bakplåtspapper med olja. Smält sockret i en torr stekpanna eller en kastrull. Rör ner apelsinskal och grovt hackad mandel. Rör runt. Häll över blandningen på bakplåtspappret. Låt stelna cirka 40 minuter. Hacka sönder det i mindre bitar. Strö apelsincrispen över moussen.

    SvaraRadera