fredag 29 juni 2012

Åsiktsfredag

Oj, vad åsikterna har bubblat i tidningar och på nätet de senaste dagarna! Kost och hälsa engagerar helt klart. Vill du läsa studien som ligger i grunden för denna debatt kan du läsa den HÄR. Gör gärna det, bilda dig en egen uppfattning.

I korta drag handlar det om en enkätundersökning som gjordes 1991. 43 396 kvinnor fyllde i en enkät om hur de åt. Om de åt precis som de angav kan ingen kontrollera. Om de åt precis likadant i 21 år hittar jag ingen som helst uppgift om. Och utan att veta själv känner jag mig direkt tveksam till om alla dessa kvinnor gjorde det. Jag hittar heller ingenting om vad som föranledde deras hjärt-kärl sjukdom gällande genetik/övriga sjukdomar eftersom uppgifterna bygger på en koll i det allmänna hälsoregistret.

Som sagt, ta inte mina ord för sanning - gör din egen research. Personligen tycker jag studien är oseriöst genomförd.

Men jag vill skriva några ord (det kan bli en mindre uppsats också. Det blir det antagligen.) om varför det kan vara farligt att kritisera lågkolhydratskost utan seriös grund. Debatten tenderar att bli extremt snedvriden där ena alternativet blir att bara äta kött och grädde och andra blir att baseras sin kost på pasta och frallor. Hittar vi ett mellanläge? Trots att vi som skriver om lågkolhydratskost ofta påpekar att vi alla äter på olika sätt blir det lätt porträtterat som en enda kost med ett enda regelschema.

Jag har då och då i mitt jobb träffat flera dietister och då såklart snackat kost. När jag berättar att jag äter lågkolhydrat spärrar de flesta upp ögonen i förskräckelse. När jag sedan förklarar att jag inte äter mer än ett halvt kilo kött i veckan (merparten fågel), mest omättade fetter och generöst med grönsaker, rotfrukter, bär och nötter förändras deras ansiktsuttryck och genast får jag kommentaren "ja… Men det låter ju väldigt hälsosamt och bra". Traditionellt skolade dietister tror att vi inte äter några kolhydrater alls medan verkligheten som jag uppfattar den är att många som skär ner på kolhydrater är extremt hälsomedvetna och ser till att få i sig bra näring.

Jag pratar kost med så många olika människor som jag både känner och inte. Min uppfattning är att de allra flesta har väldigt dålig kunskap om olika näringsämnen och vad maten vi äter innehåller. Många tror att exempelvis banan inte innehåller kolhydrater och jag har till och med mött människor som tror att matvete och bulgur innehåller lite kolhydrater och är okej om man äter LCHF. För att det har man ju hört ska vara nyttigt. När man då pratar om att lågkolhydratskost är farligt och till och med dödligt blir mångas slutsats att det är bra och hälsosamt att basera sin kost på pasta, bröd och fika varje dag.

Speciellt hetsen om att äta fullkornsprodukter tycker jag är absurd. Självklart är det bättre att äta fullkornspasta istället för vit pasta om man äter det varje dag. Men pasta är pasta. En gång var jag på en hälsoundersökning på ett apotek i mitt kvarter, jag ville använda deras fettvåg och då ingick något slags hälsosamtal. Deras så kallade hälsoexpert bad mig fylla i en enkät och sedan skulle vi diskutera den. Hälsoexperten var särskilt bekymrad över att jag inte åt tre mellanmål om dagen och att jag dessutom (gud förbjude!) inte åt fullkornsprodukter. "Du får inte i dig tillräckligt mycket fibrer", menade hon. Då jag påpekade att jag helst håller mig borta från gluten och dessutom äter en kost rik på fibrer med tanke på att fibrer faktiskt finns i grönsaker och rotfrukter fick jag bara ett tveksamt och förvånat "jaha" tillbaka.

Jo, fibrer finns i fler råvaror än fullkornsprodukter. Fullkornsbröd är dessutom ofta fyllt med tillsatser och i många fall även sirap. Rågbröd brukar i de flesta fall vara ett renare och bättre alternativ om man vill äta bröd. Att köttfrågan lyfts är däremot enligt mig en bra sak, vi borde alla äta mindre kött. För gladare kroppar, miljö och djur.

Kolhydratsrika livsmedel i dag är de som innehåller mest strunt och är nästan enbart industrivaror. Kemikalier och raffinerat socker kan vi vara utan. Det tror jag i princip alla hälsointresserade människor kan enas om. Tyvärr kommer detta sällan fram i debatten och kvar står en okunnig och förvirrad befolkning.


Det är tidigt på morgonen och jag reserverar mig för att jag kanske är lite flummig och pratig i denna text. Jag har jobbat 12 till 14 timmar varje dag denna veckan och känner mig lite smått... Överladdad?  Nu ska jag i väg och intervjua en minister. Hörs snart!

4 kommentarer:

  1. Word! :) Lågkolhydratkost som beskrivs i den här studien var dessutom 40E% kolhydrater och inte 5E% om vi talar om strikt LCHF. 40E% må vara mindre än SLV's rekommenderade 55%E men det är ändå en kolhydratsbaserad kost vi snackar om.

    Det här var dessutom en observationsstudie. Det är väldigt svårt att dra några slutsatser.

    SvaraRadera
  2. Jag kör taxi och jag måste säga att varenda helgkväll innehåller supersena körningar där folk kvider om att dom vill att jag ska köra till Max. Ibland till McDonald's, men inte lika ofta. Fettmat. Maxmål. När det gäller McD så är det gamla klassikern BigMac&Co som verkar funka bäst. På en BigMac är det mycket fettdressing.

    Japp, det verkar vara fett som går hem efter sena krogkvällar.

    Men hur funkar du då, Danielle? Om du skulle åka hem efter krogen efter några drinkar och känna sug skulle du då åka förbi Max/McD? Har du "karaktär" nog att avstå?

    /Marcus

    SvaraRadera
  3. Dessi: Precis! Den detaljen missade jag visst. Som sagt, tidig morgon och man är inte särskilt skärpt. Ooops!

    Marcus: Nu går jag inte all-in på mina utekvällar jätteofta men visst, jag går till McDonalds ibland på vägen hem om det är fler som ska dit. Men då äter jag ofta en McFeast utan brödet. Salt och fett så det räcker! Oftare går jag förbi 7-eleven och köper mörk choklad, jag är chokladoman...

    SvaraRadera
  4. om du inte läst matrevolutionen så borde du verkligen göra det. den är verkligen skitbra. innan jag läste boken så visste jag inte direkt om jag skulle söga att lågkolhydratskost var det bästa för människan eller inte, eller överhuvudtaget VAD som är bra för människan, men nu har jag verkligen fått en åsikt om att jag mer och mer tycker kolhydrater (i stora lass) är jättefel för människan. läs den!!!

    SvaraRadera