fredag 14 juni 2013

Breakfast, also known as food

Det är ganska intressant hur våra sociala vanor påverkar vad vi äter. Vem har bestämt att frukost måste vara smörgås och kaffe? Eller flingor med fil? Frukost är faktiskt den mest laddade måltiden av alla! Jag vet inte hur många gånger jag har hört någon säga "jag vill verkligen börja med LCHF/Paleo/Low carb men vad ska jag äta till frukost? Jag kan inte äta något flottigt eller matigt!". Varför inte? Jag är fullt medveten om att det är jobbigt att bryta sina mönster, jag som länge aldrig åt frukost fick kämpa rejält för att ens kunna få ner en lätt smoothie eller en liten tallrik yoghurt på morgonen. I dag skulle jag kunna äta en hel ko - känns det som! Som med allt, det handlar om vana. Och att bryta dem.

Men många verkar tro att man inte KAN äta middagsrester eller lagad mat till frukost. Jag har det lite lyxigt eftersom jag oftast inte behöver slänga i mig frukost direkt när jag har vaknat. Jag kan ta det lite lugnt och har tiden att lägga lite mer krut på både frukost och lunch (när jag jobbar hemma) och jag märker hur en större frukost verkligen gör mig piggare och att jag äter mindre resten av dagen. Klassikern om att smala människor äter frukost, någon?

Min största wake-up call var när jag läste Nell Stephensons bok Paleoista där hon skriver just om detta. Breakfast, also known as food. Hon skriver bland annat om det faktum att vi själva har hittat på att vissa råvaror passar bäst för olika tidpunkter på dagen och hur konstigt det är. Själv äter hon helst grönsaker och kött eller fisk till frukost. Ska hon ägna sig åt uthållighetsträning satsar hon på sötpotatis, ägg och olivolja.
upload
Gårdagens frukost, marinerad vitkål med fetaomelett på tre ägg och 50 gram bacon.

Nu när jag ska äta strikt och inte har råd att slösa bort mina carbs på en stor skål yoghurt med bär och nötter försöker jag tänka på Paleoista-guruns ord och lära mig äta ägg, greens och kött till frukost. Det är ju trots allt mat det också.

2 kommentarer:

  1. Åh ser supergott ut! Hur marinerar du vitkålen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag masserar den med olivolja och citronsaft. Supergott och enkelt! Håller sig i kylen flera dagar!

      Radera