torsdag 11 oktober 2012

Läsarfråga: Mandelmjölk och sådant

Fråga: Hej! hade en liten fråga. Mandelmjölken och mandelsmör som du pratat om, är det bättre än vanligt smör/mjölk? eller vad är det för något egentligen?


Svar: Mandelmjölk är precis som du säger, en ersättning för vanlig komjölk. Du kan använda det i smoothies, till gröt, i pannkakor... Ja, på alla sätt som du skulle använda vanlig mjölk. Anledningar till att välja mandelmjölk istället för komjölk är många. Vissa tål inte mejerier i stor mängd och mår bättre utan dem. Andra vill dra ner på mejerier av andra själ, man kanske vill äta mindre animaliska produkter eller så tror man att mejerier i för stor mängd är ohälsosamt.

Mandelsmör kan till viss del ersätta vanligt smör. Det funkar på kex och bröd men man kan inte steka med det till exempel. Alla slags nötsmör är egentligen krossade nötter som bildar en nötmassa. Gott att äta med frukt/grönsaker eller i yoghurt/smoothies. Nötsmör innehåller en massa bra fetter och vitaminer, precis som nötter, och är en bra smaksättare eller ingrediens i hemmagjorda desserter eller proteinbollar. Tänk på att köpa ett naturligt nötsmör, utan tillsatser, socker eller salt.

2 kommentarer:

  1. Tack för svar! har dock inte hittat detta i någon mataffär. vilken affär handlar du det på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet ju inte var du bor men mandelmjölk kan man köpa på min Ica (dock är den rätt sockrad, en annan som är sötad med agave kan man hitta på Cajsa Warg och Daglivs i Stockholm). Nötsmör finns också på Ica eller så köper jag det på Cajsa Warg då de har större utbud.

      Radera