onsdag 11 januari 2012

Sex veckor till toppform - Så tränar vi

Som ni alla vet, träning och kost går hand i hand. Visst du kan banta ner dig till smalare storlek (biverkning: mjuk kropp) och du kan hålla vikten med mycket träning och en slarvig kost (biverkning: du når inte din potential och får inte de former du vill ha). Dessutom tycker jag träning underlättar att hålla kosten i schack. Det kanske bara är jag men när man har den där sköna träningskänslan i kroppen blir jag varken sugen på socker eller skräp. Faktiskt.

Under de här sex veckorna ska vi såklart träna. Och inte bara det - vi ska träna hårt! Vi ska ha darriga ben och genomsvettiga kläder. Varje vecka ska innefatta fem timmars träning (exklusive stretch och sådant). För vissa av er låter det som hur mycket som helst, för andra kanske det är normalt. Hur du fördelar dina fem timmar väljer du själv men timmarna ska innehålla det här:

- Två timmars styrketräning varje vecka. Många av oss kanske ska minska i vikt under dessa veckor men vi vill inte minska i muskelmassa utan i fett. Så styrketräning med tyngre vikter är receptet. Mer muskelmassa ökar också din generella förbränning. Jag vågar påstå att man blir en fettbrännande maskin när man styrketränar och äter lågkolhydrat. Jippi! Min två timmar kommer tillbringas på gymmet med PT-Philip.

- Två timmars konditionsträning. Något som får upp pulsen och svetten rejält! Vi vill få bättre kondition och bränna fett effektivt. Att kombinera styrketräning med konditionsträning ger maximal fettförbränning! Mina två timmar kommer bestå av kickboxning, som även om det innefattar en del styrka med egen kroppsvikt, i huvudsak är konditionsträning.

- En timme valfritt. En timme i veckan gör du det du själv känner, kriterierna är att det ska vara jobbigt och tufft. Powerwalks är med andra ord inte godkända. Ett extra pass på gymmet, några intervaller eller tuffare yoga är bra. Låt lusten och behovet styra!

Om du är rookie på gymmet rekommenderar jag helkroppspass, två gånger i veckan, när det kommer till styrka. Anteckna vilka vikter du tar och se till att utmana dig själv med tyngre vikter så ofta som möjligt. De första tre månaderna ökar man mycket - det är så kul! Googla efter övningar och se till att få med alla muskelgrupper. Ni som vet vad ni sysslar med gör såklart det som är bäst för er!

I övrigt är det aktiv vila som gäller. Det vill säga, vi promenerar när vi ska någonstans (om det går), tar trappor och försöker ta någon promenad då och då för att det är skönt.

Frågor på det? Kommentera!
På fredag skriver jag om hur vi ska mäta våra resultat och sedan är vi nära startskott!

3 kommentarer:

  1. Jag är mer peppad än någonsin!
    Jag fortsättar på LCHF fast med mer grönsaker.

    Beach 2012- Nu kör vi!

    SvaraRadera
  2. Jag skulle gärna hänga på men tiden till att gå på gym existerar knappt.. barn, jobb och c-uppsats..
    Hemma träning? Har du något tips?

    SvaraRadera