Vilken söndag! Det blev en osminkad jobbdag i leggings. Behövligt ibland. Mitt i knapprandet tog jag en paus och lagade en gratäng till middag med mascarpone och chevre på toppen. Det tar lite tid (mest i ugn) men det är det helt klart värt, speciellt en dag då stressen inte står en upp i halsen. Eftersom jag slängde mig över min tallrik så fort jag kunder hann jag inte knäppa någon mer bild än denna...
Receptet gäller för tre till fyra personer.
4 tomater
1 gul lök
1 vitlök solo, eller två klyftor
färsk basilika
1 röd chili
olivolja
1 dl mascarpone
bladspenat
10 kantareller
1 aubergine
100 g chevre
Gör så här: Skär auberginen i tunna skivor, pensla dem med olivolja. Stek aubergineskivorna tills de blir mjuka. Hacka lök, vitlök och chili. Skölj och rensa kantarellerna. Stek lök, vitlök, chili och kantareller i en panna tills de mjuknar. Skiva tomaterna och skölj spenaten. Smörj formen med olivolja. Smula chevren. Blanda mascarpone och chevre i en bunke. Strö babyspenat längst ner i formen. Fortsätt med aubergineskivor, lök- och svampblandning och tomatskivorna högst upp. Klicka över mascarponeröran. Strö färsk basilika över gratängen. Baka i ugn cirka 30 minuter på 225 grader. Servera med sallad.
Jag gjorde en variant på denna idag, hur jäkla god som helst! Istället för aubergine så tog jag stekt kyckling och la i formen. Och champinjoner istället för kantareller. Oj oj oj vilken lunchlåda jag får imorgon!
SvaraRadera