söndag 2 oktober 2011

Recept: Fyllda champinjoner med kryddiga rödbetor

Att äta vegetariskt är att vara snäll mot sin kropp. Men det behöver inte vara allt eller inget, man behöver inte välja mellan rivna morötter eller en köttbit. Utmana er själva! Äter ni aldrig vegetariskt, bestäm att det blir en vegetarisk middag nästa vecka. Eller fler om du är mer van. Ge din kropp lite vila minst en dag i veckan då den inte behöver belastas med att smälta kött.

Många tror ofta att vegetarisk mat bara är kalla sallader, oj så fel! Mycket av det vegetariska jag äter är varmt, som den här rätten nedan. Riktig comfort-food med kryddiga och knastriga rödbetor som hör och häpna - är kryddade med kanel! Så gott! Utmaning nummer två är att använda kanel oftare i din matlagning. Det är en superkrydda som funkar med det mest - prova! IMG_0862
Receptet gäller för två personer.

8 kastanjechampinjoner
1 dl turkisk yoghurt
1/2 vitlök solo (eller en klyfta)
1/2 röd chili
olivolja
1 dl riven parmesan
4 rödbetor
kryddor
kanel
söt paprika
salt
peppar
färsk timjan

Gör så här: Rensa svampen (ta bort stjälken/stammen). Hacka vitlök och chili. Blanda turkisk yoghurt med den hackade chilin och löken. Rör i det mesta av parmesanen men spara lite till senare. Häll i några droppar olivolja, salta, peppra och rör om. Fyll svamparna med röran och lägg de fyllda svamparna i en form. Strö några parmesanflarn över varje svamp. Baka i ugn på 225 grader cirka 20 minuter. Skala och skär rödbetorna i bitar. Stek i olivolja. Krydda med salt, söt paprika och kanel. Lägg upp allt på en tallrik och strö färsk timjan över. Klart!

6 kommentarer:

  1. Gud vad det där såg gott ut. Jag som älskar både svamp och rödbetor..

    SvaraRadera
  2. Det ser jättegott ut, men om man inte tycker om svamp vad skulle du då rekommendera att man använder istället?

    SvaraRadera
  3. Caroline Å: Kanske paprika? Det kan nog bli riktigt gott! Eller urgröpta tomater funkar också!

    SvaraRadera
  4. Ja, vilken bra idé! Jag ska nog testa med paprika. Tack så mycket och tack för en intressant och trevlig blogg (svårt att hitta sådana!)

    SvaraRadera
  5. Ska det vara råa eller kokta rödbetor? Ser riktigt gott ut!

    SvaraRadera
  6. Maria Charlotta: Jag steker dem råa eftersom jag gillar att de blir lite knapriga, vill man ha en mjukare konsistens kan man koka dem (halva tiden) först!

    SvaraRadera