fredag 14 oktober 2011

Mitt mat- och träningsschema

Fråga: Hur ser en vecka ut, mat- och träningsmässigt? Hur håller du uppe motivationen? Hur strikt är du med LCHF? Kram Caroline 

Svar: Nu har jag ju träningsförbud för tillfället men jag tänkte att jag ändå kunde berätta hur mitt träningsschema brukar se ut. Men jag börjar med maten.

Varje söndag sätter jag mig och planerar vilka sju middagar jag ska äta följande vecka (söndag till måndag). Jag brukar också skissa lite på luncher och vad jag behöver till frukost. Sedan veckohandlar jag. Det är mycket lättare att hålla en bra kost om du alltid har bra mat hemma. Frukost äter jag ungefär en timme efter att jag har vaknat. Oftast blir det en av mina alla smoothies eller yoghurt med bär. Lunch blir oftast en omelett, någon slags sallad eller i värsta fall (om jag är ute och jobbar) en proteinbar. När det gäller middagar äter jag vegetariskt fem dagar i veckan, kött en dag och fisk eller fågel en dag. På kvällen brukar jag dricka te med mandelmjölk (så gott - ni måste prova!) eller så äter jag någon ruta mörk choklad. Som jag skrivit tidigare ser jag till att hålla mig runt 1300 kcal per dag, ibland blir det 1200, ibland 1350.

När det gäller träningen planerar jag även den på söndagen innan en ny vecka. Står träningen i kalendern så skippar jag den inte. Jag tränar inte alltid samma dagar, det varierar från vecka till vecka. Jag tränar med min PT två gånger i veckan (en timme per gång) och det gör jag alltid dagtid. Jag bor två kvarter från mitt gym så det tar bara en timme och en kvart per gång, jag brukar se det som en långlunch. Jag tränar också kickboxning två gånger i veckan med min kompis E och vi bestämmer tillsammans när vi ska gå. Lördagar har jag alltid vilodag både från jobb och träning, det är min enda verkligt fria dag då jag ser till att bara göra precis det jag känner för. På söndagar lägger jag in veckans femte pass. Antingen ger jag mig ut i löpspåret på en 5 kilometers runda eller så kör jag en halvtimme intervaller. Oftast går jag dock till gymmet med min kille och kör ett styrkepass på 40-50 minuter med de övningar jag känner för. Det brukar oftast bli axlar, triceps, mage och rygg. Det vill säga de muskelgrupperna jag tycker bäst om att träna. I bland slänger jag in 10 minuter intervaller på löpbandet i mitten av passet för att få upp flåset.

När det gäller motivation, resultaten motiverar mig såklart (både när det gäller styrka och vikt) men framförallt är det själva livsstilen som motiverar mig. Jag VILL leva hälsosamt och vara stark, det finns inget bättre än att verkligen känna att ens kropp pallar med. Nu har jag dessutom levt så här i mer än 10 månader, det går mer på rutin nu än i början. I början när motivation sviktade brukade jag alltid tänka - varför gör jag det här? När jag tänkte på mina mål med min hälsa och mitt liv och faktiskt insåg att jag hade kommit en bra bit på väg var det svårt att argumentera för en annan livsstil. Jag tror jag till viss del har haft en fördel i att jag tränade mycket när jag var yngre. Att börja träna igen var som att hitta tillbaka till sig själv på ett sätt. Jag beundrar verkligen alla er som har tagit tag i träningen utan att faktiskt ha varit tränande personer innan. Det är starkt!

Att vara strikt på LCHF innebär för mig att hålla sig i ketos. Jag äter inte mer än 30 gram kolhydrater per dag men jag äter fortfarande tomat och annat som traditionellt sätt är förbjudet inom LCHF. Så det beror lite på vad man menar med strikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar